Randevu Alın
Hizmetler

Ortodonti

renkli ortodonti telleri
İçindekiler
Bu sayfayı paylaş!
Ortodonti

Ortodonti nedir?

Ortodonti, dişleri ve çene kemiklerini ilgilendiren bozuklukların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği uzmanlık dalıdır.

Büyüme ve gelişimi devam eden bireylerde hem dişsel hem iskeletsel problemler tedavi edilebilirken, yetişkin bireylerde iskeletsel problemler ortodontik tedavi ile birlikte ortognatik cerrahi işlemlerden destek alınarak tedavi edilebilir.

Ortodontik problemler neden oluşur? 

Ortodontik problemlerin ortaya çıkmasında çevresel ve kalıtsal faktörler veya her ikisi de etkili olabilir. Çene darlıkları, çene kemiklerinin birbirlerine göre daha önde ya da ileride olmasında genellikle genetik faktörler etkilidir. Süt dişlerinde oluşan çürükler, süt dişlerinin erken dönemde kaybedilmesi, parmak emme, uzun süre emzik ve biberon kullanımı, kalem ısırma, tırnak yeme, dudak ve parmak emmek gibi parafonksiyonel alışkanlıklar ise çevresel faktörleri oluşturmaktadır.

Neden ortodontik tedavi görmeliyim? 

Ortodontik tedavi için kliniğe gelen hastaların çok büyük kısmı estetik kaygılar sebebiyle tedavi olmaktadır. Fakat ortodontik tedavi ile aynı zamanda oluşabilecek dişeti ve eklem problemleri de önlenmektedir. Dişlerin düzgün bir şekilde sıralanması daha iyi fırçalamayı sağlamakta; çene kemiklerinin birbirine göre uyumlu olması da çene ekleminin sağlığının korunmasında fayda sağlamaktadır.

Ne zaman ortodontik tedavi görmeliyim? 

Ortodontik muayene karışık dişlenme döneminin başlaması ile yapılmalıdır. (6-8 yaş) Bu dönemde hedef parmak emme, tırnak yeme, ağız solunumu gibi ortodontik probleme sebep olabilecek alışkanlıkları tespit etmek ve önlemektir. Yine erken dönemde ortodontik muayene çeneler arası uyumsuzlukların teşhis ve tedavisi için büyük önem taşımaktadır. Dişsel problemlerin ortodonti ile çözülmesi genellikle daimi dişlenme döneminde (10-12 yaş arası) yapılmaktadır.

Ortodontik tedavinin çeşitleri nelerdir? 

Alışkanlık kırıcı apareyler

Parmak emme, yutkunma bozukluğu gibi parafonksiyonel alışkanlıkların ileride ortodontik problemler oluşturmasını önlemek amacıyla yapılan hareketli veya sabit ortodontik apareylerdir.

Hareketli Apareyler

İleride çapraşıklık problemi yaşayacağı düşünülen veya çene darlığı olan çocuklarda daimi dişlere yeterli yeri sağlamak amacı ile yapılan apareylerdir. Genellikle bu tedavi sonrası sabit ortodontik tedaviye (braketli tedavi)  ihtiyaç duyulmaktadır.

Fonksiyonel Apareyler

Büyüme gelişimi devam eden çocuklarda, alt ve üst çenenin birbiri ile uyumlu hale gelmesi için yapılan tedavi yöntemidir.

Sabit ortodontik tedavi

Daimi dişlenme döneminde dişsel ve ileri olmayan düzeyde kapanış problemlerinin çözülmesi amacıyla braketler uygulanarak yapılan tedavi yöntemidir. Braketlerin estetik ve metal olmak üzere 2 çeşidi vardır.

Lingual Tedavi

Braketlerin dişlerin arka yüzeylerine yapıştırılması ile uygulanan sabit tedavi yöntemidir. 

Şeffaf plaklar

Gelişen teknoloji ile artık görünmeyen ve takılıp çıkarılabilen plaklar ile ortodontik tedavi mümkündür. Bu tedavi ile hastadan alınan ölçülerden dijital ortamda diş hareketleri sağlanarak laboratuar ortamında plaklar üretilir ve bu plakların devamlı kullanılması gerekir. (yeme ve içme dışında)

Ortodontik tedavim ne kadar sürer? 

Ortodontik tedaviler ortalama olarak 1,5 yıl sürmekle birlikte; hastanın probleminin şiddeti, yaşı ve tedaviye uyumu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. 

Ortodontik tedavim için randevulara ne sıklıkla gitmem gerekir? 

Ortodontik tedavi ile randevular genellikle 4-5 haftada bir oluşturulmaktadır. Bazı tedavilerde (hızlı üst çene genişletmesi gibi) hastanın 1-2 haftada bir görülmesi gerekebilir.

Ortodontik tedavi sonrası dişlerim bozulur mu? 

Ortodontik tedavi ile dişler çene kemiği içinde hareket ettirilmektedir. Dişin hareketi sağlamak için çene kemiğinde birtakım değişiklikler olmaktadır. Tedavi sonrasında çene kemiğinin eski haline dönmesi yaklaşık 1-2 yıl sürmektedir. Bu dönemde dişlerin eski haline dönme riski vardır ve bu sebeple pekiştirme tedavisi yapılmalıdır. Pekiştirme tedavisi dişlerin arkasına yapıştırılan retainer teli ile ya da günün belli saatlerinde kullanılan şeffaf plaklar ile yapılmaktadır.

Son Güncelleme: 07.03.2024
4.6
Toplam 174 Değerlendirme Üzerinden
google
nur dündar
25.08.2022

Dr Kardelen hanım ve asistini gayet Güler yüzlü, sakin ve anlayışlı davrandılar. Çok teşekkür ediyoruz. (Translated by Google) Dr. Kardelen and her assistant were very friendly, calm and understanding. Thank you very much.

google
Gokhan Ergil
25.08.2022

Başta doktorumuz Emre ÜNLÜ ve Melis Hanım` ın ilgi ve alakaları muhteşem. Korkusu olanlara tavsiyem mosdent e gidin. Doktorumuzun eli çok hafif ve aynı zamanda psikolog gibi korkularınızdan arındırıyor. (Translated by Google) The interest and relevance of our doctor Emre ÜNLÜ and Ms. Melis are amazing. My advice to those who are afraid, go to mosdent. Our doctor's hand is very light and at the same time relieves you of your fears like a psychologist.

google
Emre Duru
22.08.2022

MR. Hakan and Ömer, we have known each other more than 25 years, they were my dentist when I was young and now they are my family’s dentist. While living in Turkey, Eastern Europe, Russia and now in America, anytime I needed , I took the first flight and visited them, they always found a time for us, took good care of us, did quick and perfect job, never needed to come back. Perfect customer service, great care and attention , full service , affordable prices and extremely qualified team. Recently another great service for my entire family. Always happy , and always recommending. Thank you MOS Dental team.

google
Ekin Padak
18.08.2022

doktor gözde hanım ve emre bey çok rahat çok profesyoneller özellikle melis hanım aileden birisi gibi çok ilgili ve çok samimi ??? (Translated by Google) Doctor Gözde and Mr. Emre are very comfortable, very professionals, especially Ms. Melis is very caring and very sincere like a family member ???

google
Salih Baki
12.08.2022

Baki Ailesi olarak hastanenizde bulunan butun personellerin ilgi ve alakalarını tedavi boyunca eksik etmeyen Doktarlarina ve personellerine özellikle Melis hanıma çok teşekkür ederiz (Translated by Google) As Baki Family, we would like to thank the Doctors and staff, especially Ms. Melis, who did not miss the interest and relevance of all the staff in your hospital throughout the treatment.

Daha öğrenmek istedikleriniz varsa, lütfen aşağıdaki formu doldurun!
İletişim Formu | TR
Bu Hizmeti Sunan Hekimlerimiz
© 1992-2024 Tüm hakları saklıdır. MosDent, Özel Bahçelievler Mos Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin ticari markasıdır. Kayıtlı adresimiz Bahçelievler Mahallesi Naci Kasım Sokak 2/3 Bahçelievler 34180 İstanbul - Türkiye
Son güncelleme: 02.03.2024 11.06

İnternet Sitesi: FocalHaus.com
magnifiercrosschevron-right-circle
MosDent Diş Hastanesi

MosDent Diş Hastanesi

Çünkü gülümsemek sağlıktır

I will be back soon

MosDent Diş Hastanesi
Size nasıl yardımcı olabilirim?
Whatsapp WhatsApp